Geachte klanten! U kunt uw jaaroverzicht van 2023 downloaden op uw persoonlijke omgeving van onze website bij "MIJN GEGEVENS EN DOCUMENTEN" onder de tab "JAAROVERZICHTEN".
Over Bigbank en onze waarden

Over Bigbank en onze waarden

Bigbank, opgericht in 1992, is een internationale kredietbank met het hoofdkantoor in Tallinn (Estland). We zijn actief in een aantal Europese landen. In Nederland bieden wij sinds 2012 spaardeposito’s aan met een vaste looptijd en sinds 2021 ook flexibele spaarrekeningen die vrij opneembaar zijn. We gebruiken de inleg op spaarrekeningen en deposito’s voor kleinschalige kredieten aan particulieren en bedrijven in een aantal andere Europese landen. We combineren dit traditionele bedrijfsmodel met slimme digitale systemen en online dienstverlening. Daardoor houden we de kosten laag en kunnen we spaarders aantrekkelijke rentetarieven bieden.
  Onze missie is om financiële zaken te vereenvoudigen en hierdoor mensen de mogelijkheid van een beter bestaan te bieden.
  Onze visie is om de meest aanbevolen digitale financiële dienstverlener te zijn in de landen waarin we actief zijn.

  Bigbank: traditionele bank in een digitaal jasje

  Bigbank is een traditionele bank met een eigentijdse aanpak. Kern van de activiteiten is geld van spaarders in de vorm van leningen uit te zetten bij particulieren en kleine en middelgrote bedrijven. Dat is hoe banken van oudsher hebben gewerkt. Bigbank heeft dat in een nieuw jasje gestoken door slimme en hoogwaardige informatiesystemen te ontwikkelen en diensten online aan te bieden. Dat zorgt voor lage kosten en maakt aantrekkelijke rentetarieven mogelijk.

   

  Een solide bank

  Bigbank is actief in een aantal Europese landen. In Nederland biedt de bank sinds 2012 spaardeposito’s aan met een vaste looptijd. En sinds 2021 ook flexibele spaarrekeningen die vrij opneembaar zijn. Het geld dat de bank daarmee ophaalt in Nederland, maar ook in Duitsland en Oostenrijk, wordt gebruikt voor kleinschalige kredieten aan particulieren en ondernemingen in een aantal andere Europese landen. De omvang van die leningen is in het algemeen beperkt en de spreiding over klanten is groot. Dat zorgt voor lagere risico’s voor de bank en voor de klanten.

   

  Slimme systemen

  De dienstverlening van Bigbank verloopt voor een belangrijk deel digitaal, via het internet. Dat houdt de kosten laag maakt dienstverlening aan klanten snel en gemakkelijk. Bigbank maakt daarbij gebruik van in eigen huis ontwikkelde systemen. Die zorgen voor een slimme technische infrastructuur en optimale bereikbaarheid. De bankdiensten zijn voor klanten 24 uur per dag en 7 dagen per week beschikbaar.

   

  Zekerheid voor klanten

  Toezichthouders stellen hoge eisen aan het minimale kapitaal van banken. Om klanten zekerheid te bieden moeten banken een minimaal vermogen aanhouden van minimaal 8% van de balans. Bigbank zit daar met 15% ruim boven. De bank heeft daarmee een zeer solide vermogenspositie en dat geeft klanten extra zekerheid.

  Een andere zekerheid voor klanten is de garantie van de inleg. Estland is lid van de Europa Unie en de euro is de nationale munteenheid. Spaarders lopen daardoor niet het risico van schommelingen in de waarde van de valuta, want de euro is de euro.

  Spaartegoeden bij Bigbank zijn beschermd door het garantiestelsel van de EU. Tot een bedrag van EUR 100.000 per klant (inclusief rente) is de inleg gegarandeerd. Mocht er iets gebeuren met de bank dan wordt het tegoed tot 100.000 terugbetaald.

   

  Geen bijkomende kosten

  Het openen van een deposito bij Bigbank is gratis. Ook is het niet nodig een betaalrekening bij de bank te openen, wat bij andere banken kosten voor de klant met zich meebrengt.

  Raad van Bestuur

  De Raad van Bestuur is het belangrijkste uitvoerende orgaan in de corporate governance-structuur van Bigbank
  en verantwoordelijk voor het organisatorische en zakelijke beheer van de bank.

  Image of Martin Länts
  Martin Länts
  Voorzitter van de Raad van Bestuur
  Image of Mart Veskimägi
  Mart Veskimägi
  Lid van de Raad van Bestuur
  Image of Argo Kiltsmann
  Argo Kiltsmann
  Lid van de Raad van Bestuur
  Image of Ken Kanarik
  Ken Kanarik
  Lid van de Raad van Bestuur
  Image of Ingo Põder
  Ingo Põder
  Lid van de Raad van Bestuur

  De Raad van Commissarissen

  De Raad van Commissarissen is een collegiaal toezichthoudend orgaan dat de strategie en algemene actieplannen voor de Bigbank
  vaststelt en toezicht houdt op de activiteiten van de Raad van Bestuur.

  Sven Raba
  Voorzitter van de Raad van Commissarissen
  Vahur Voll
  Lid van de Raad van Commissarissen
  Andres Koern
  Lid van de Raad van Commissarissen
  Juhani Jaeger
  Lid van de Raad van Commissarissen
  Jaan Liitmäe
  Lid van de Raad van Commissarissen

  Informatie over het voldoen aan de vereisten die zijn vastgesteld door Bigbank AS voor bestuursorganen, managers en hun beloning,
  en voor het interne controlesysteem is beschikbaar in de financiële resultaten van Bigbank AS.

  Gegevens Bigbank

  Gegevens Bigbank

  Als gespecialiseerde bank heeft Bigbank de middelen om haar klanten beter te leren kennen
  en persoonlijker in hun behoeften te voorzien. Hierdoor kunnen we sneller en flexibeler zijn
  dan algemene banken zonder de kwaliteit van onze producten in gevaar te brengen.

  €1,646m

  Totale activa

   
  2017-2022

  €213m

  Eigen vermogen

  €1,356m

  Leningportefeuille

   
  2017-2022

  ~133 000

  Actieve klanten

  €1,368m

  Deposito's

   
  2017-2022

  485

  Werknemers

  Financiële rapporten

  Samengevoegde tussentijdse kwartaalverslagen en jaarverslagen worden door Bigbank gepubliceerd
  op de laatste werkdag van de tweede maand volgend op het einde van de verslagperiode.