Blog | Hogere winst en meer deposito’s Bigbank in eerste kwartaal 2021

Hogere winst en meer deposito’s Bigbank in eerste kwartaal 2021

Bigbank boekte in het eerste kwartaal van 2021 een nettowinst van 5,8 miljoen euro. Dat is 16,8 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2020. Het balanstotaal van de Bigbank steeg tot 824 miljoen euro. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020 is dit een stijging van 8,7 procent. Dat blijkt uit de scijfers van de bank over het eerste kwartaal van 2021.

Martin Länts, CEO van Bigbank, zegt over de kwartaalresultaten: “Bedrijven en particulieren wenden zich steeds meer tot kleinere banken zoals de Bigbank. Het is een win-winsituatie: we vergroten onze zakelijke kansen en onze klanten krijgen de beste en meest flexibele oplossingen. Deze toegenomen belangstelling komt tot uiting in onze kwartaalresultaten.” De tegoeden van klanten stegen in het eerste kwartaal van 2021 met 613 miljoen euro, een groei 12 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal in Duitsland, Oostenrijk en Nederland.

De sterke groei van het balanstotaal is grotendeels te danken aan ontwikkelingen in de kredietverlening aan klanten in de Baltische staten, Finland, Zweden en Bulgarije. Het volume van de kredietportefeuille bereikte een nieuw record van 631 miljoen euro, een stijging van 6,7 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2020. “De groei was vooral sterk in de Baltische staten, waar de zakelijke kredietportefeuille met 60 procent groeide ten opzichte van 2020. In het eerste kwartaal van 2021 vormden langlopende investeringsleningen en werkkapitaalleningen voor bedrijven bijna een kwart van onze totale omzet”, aldus Länts. "De grootste vraag kwam van bedrijven in de vastgoed-, landbouw-, bosbouw- en industriële sector", voegt hij eraan toe.

De kwaliteit van de verstrekte leningen is nog steeds hoog, ondanks de gespannen economische situatie. Het aandeel leningen met een betalingsachterstand van meer dan 90 dagen bedroeg per verslagdatum 3,6 procent van de totale portefeuille en is daarmee slechts marginaal veranderd ten opzichte van het voorgaande kwartaal. "Ons langetermijndoel blijft om het deel van de portefeuille dat meer dan 90 dagen te laat is, zo laag mogelijk te houden", zegt CEO Länts.