Blog|Estland heeft ook een unieke sport, genaamd Kiiking

Estland heeft ook een unieke sport, genaamd Kiiking

Veel landen hebben zo haar eigen unieke sport, wat vrijwel alleen in dat land of in een deel van het land beoefend wordt. Zo doen ze bijvoorbeeld in Friesland aan fierljeppen, in Ierland aan Gaelic football en in Finland aan wife-carrying. Estland heeft ook een unieke sport, genaamd Kiiking.

Kiiking werd rond het jaar 1996 bedacht door de Est Ado Kosk. Het woord Kiiking is afkomstig van het woord kiik, wat schommel betekent in het Ests.

Het is de bedoeling bij Kiiking om over de kop te gaan met de langste schommel. Een Kiiking schommel bevat geen kettingen, zoals u in Nederland wellicht gewend bent, maar ijzeren pijpen. Hierdoor is het mogelijk om een draai te maken van 360 graden.

Bij Kiiking is het de bedoeling dat je op de schommel gaat staan, waarbij de voeten vast worden gemaakt aan de schommel, om vervolgens een draai van 360 graden te maken. Om dit te doen dien je door de knieën te gaan en dan zo snel mogelijk weer te gaan staan. Door deze beweging in een rap tempo meerdere malen te herhalen is het mogelijk om over de kop te gaan.

Degenen die de langste schommel gebruikt en hiermee een volledige draai van 360 graden weet te maken, wint de wedstijd. Op dit moment is de Est Ants Tamme de wereldrecordhouder, in 2012 lukte het hem namelijk om dit te doen met een schommel van maar liefst 7.03 meter lang. Het vorige record stond op naam van Andrus Aasamäe en bedroeg 7.02 meter.