Estland “de nieuwe voorzitter van de Raad van de Europese Unie”
Over het voorzitterschap
In de tweede helft van 2017 houdt Estland het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Als voorzitter is Estland verantwoordelijk voor het vaststellen van de standpunten van de Raad, waarbij er rekening wordt gehouden met de belangen van alle lidstaten.
Het voorzitterschap van de Raad wisselt elke zes maanden tussen de EU-lidstaten. Estland heeft het voorzitterschap overgenomen van Malta en zal dit na zes maanden overdragen aan Bulgarije.
De drie opeenvolgende voorzitters bepalen welke belangrijke onderwerpen, in de loop van achttien maanden, extra aandacht krijgen. Estland vormt samen met Bulgarije en Oostenrijk de trio van het voorzitterschap.
De rol van de voorzitter
De voorzitter is verantwoordelijk voor het organiseren van het werk van de Raad en de werkgroepen, het ontwikkelen van agendapunten, het voorleggen van diverse vergaderingen en het bereiken van gemeenschappelijke standpunten.
Het is de taak van de voorzitter om de Raad te vertegenwoordigen en de overeenkomsten te verdedigen in onderhandelingen met de Europese Commissie en het Parlement. Ook moet het land, met het voorzitterschap, bereid zijn om een onverwachte Europese crises op te lossen.
Belangrijke thema’s voor Estland
De meerderheid van de thema's die door het huidige voorzitterschap worden behandeld, stammen voort uit de voorgaande thema's. Echter kan elk land dat het voorzitterschap houdt thema's aanleggen die meer aandacht verdienen.
Een belangrijk uitgangspunt bij de ontwikkeling van het programma is het Estlands EU-beleid, waarbij de focuspunten de digitale markten, de energie-unie en de nauwere integratie van de Oost-partners in Europa zijn. Daarnaast wil Estland zich ook richten op de bevordering van e-oplossingen binnen de Europese Unie.
De focus is op Estland
Tijdens het voorzitterschap vinden er in Estland ongeveer 20 vergaderingen, bezoeken en conferenties op hoog niveau plaats en 200 andere president gerelateerde gebeurtenissen. Dit geeft Estland de gelegenheid om kwesties aan te kaarten die belangrijk zijn voor Estland zelf, maar ook om bredere discussies te starten door invloedrijke opinieleiders uit heel Europa uit te nodigen.
Tenslotte hoop Estland ook de internationale zichtbaarheid van Estland op het gebied van cultuur, bedrijfsleven, informatietechnologie, toerisme, woningbouw, onderwijs en onderzoek vergroten.