Blog | Negatieve spaarrente? Niet bij Bigbank

Negatieve spaarrente? Niet bij Bigbank

Er zijn steeds meer signalen dat banken een negatieve spaarrente willen gaan berekenen op spaartegoeden. Een negatieve spaarrente betekend dat u de bank moet betalen om te mogen sparen, in plaats van rente over het spaarbedrag te ontvangen. Bigbank overweegt dit niet. In dit artikel vertellen wij u hier graag meer over.

Hoe komt een negatieve spaarrente tot stand?

De Europese Centrale Bank (ECB) is verantwoordelijk voor het monetaire beleid van de Europese Unie en bepaalt de hoogte van de rente. De rente van de ECB is al sinds juni 2014 negatief. Hiermee probeert de ECB om bedrijven en consumenten te motiveren om meer geld uit te geven en minder te sparen, om zo de economie te stimuleren. Banken, die geld onderbrengen bij de ECB, moeten daarvoor nu dus betalen. Sommige banken overwegen nu om een deel van, deze kosten door te berekenen aan haar klanten, dus een negatieve rente.

Bigbank overweegt geen negatieve rente

Om te beginnen is het belangrijk vast te stellen dat de rente op een deposito vaststaat voor de volledige looptijd. Bij een spaarrekening kan een bank de rente tussentijds aanpassen. Bij een deposito kan dat niet. Uw rente is voor deze periode dus gegarandeerd.

Bigbank gebruikt de opbrengst van de deposito’s voor het financieren van kleinschalige consumenten-kredieten in een aantal andere Europese landen. Door dit bedrijfsmodel voorziet Bigbank dat het niet zoals andere banken genoodzaakt zal zijn de rente op deposito’s in de toekomst te verlagen tot onder de 0%.

Indien uw huisbank besluit een negatieve spaarrente in te voeren, kunt u dus overwegen om over te stappen naar een depositocontract bij Bigbank. Bij Bigbank heeft u gegarandeerd een positieve rente over uw spaargeld, wat voor de gekozen looptijd gegarandeerd is.