Geachte klanten! Graag verzoeken wij u rekening te houden met aangepaste openingstijden van onze klantenservice. Wij zijn maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar van 8:00 tot 16:00 uur.
Blog|Flexibel Sparen: keuzevrijheid in uw financiën

Flexibel Sparen: keuzevrijheid in uw financiën

Veel huishoudens worden in deze tijden op de proef gesteld bij het plannen en beheren van hun geld. De schommelingen op de financiële markten en de hoge inflatie, zetten consumenten ertoe aan hun beleggingen aan te passen. Een deel van hen verandert van beleggingsvorm of verkoopt beleggingen. Behoud van vermogen en het rendement spelen hierin een belangrijke rol.

Nederlandse banken blijven achter

Tegelijkertijd zien we dat de alternatieven voor investeringenbeperkt zijn. Beleggers stellen daarom beslissingen uit of laten grotere bedragen zonder rente langer op de lopende rekeningen staan, om snel te kunnen handelen als betere mogelijkheden zich aandienen. Overstappen van een betaalrekening naar een spaarrekening heeft haast geen effect als de rente hierop ook nagenoeg 0 procent is. De spaarrentes stijgen weer, maar Nederlandse banken blijven achter bij het verhogen van de rentevergoedingen.

Particuliere besparingen lopen op

Begin 2021 stond er bij Nederlandse banken voor 362 miljard euro aan spaargeld uit van Nederlandse huishoudens (bron: De Nederlandsche Bank). Dat is 9,7% ofwel bijna 32 miljard euro meer dan een jaar eerder. De inkomsten op dat geld zijn, ondanks de stijgende EURIBOR, afgelopen maanden amper gestegen. Daarom zoeken spaarders vaker alternatieven voor hun geld. Probleem is dat beleggen door de inflatie juist nu risicovoller is. Spaarders hebben daarom juist nu behoefte aan alternatieven waarbij hun geld iets opbrengt zonder risico te lopen. Wie actief op zoek gaat, ontdekt dat het loont om het spaargeld elders te stallen.

Bigbank biedt keuze

Bigbank biedt spaarders de keuze tussen twee vormen van sparen. De eerste is sparen op deposito. Een deposito biedt een vaste rente voor een vaste periode. Uw geld staat vast voor die periode. De rente varieert van 2.70% per jaar voor een deposito van een jaar tot 3,20% rente per jaar voor een deposito van 5 jaar. Tijdens de looptijd kan de rente niet veranderen, dus dat biedt zekerheid. De rente van Bigbank is over het algemeen fors hoger dan de spaartarieven van Nederlandse banken.
Voor spaarders die in deze tijden juist flexibiliteit willen heeft Bigbank nieuwe vorm van sparen: Flexibel Sparen. Daarbij kunt u vrij opnemen of storten op uw rekening. De rente kan ook veranderen, maar is op dit moment 1,55%. Minder dus dan op een deposito, maar meer dan op een rekening-courant en ook meer dan u bij de meeste banken ontvangt. Het voordeel van Flexibel Sparen is de vrijheid geld op te nemen of te storten wanneer u dat wenst.
Net als het geld op een deposito is de inleg op een Flexibel Sparen rekening tot 100.000 euro per persoon, inclusief opgebouwde rente, gegarandeerd onder het Europese Garantiestelsel.